Telefonszámunk: (20) 3484-635

0
Az Ön kosara jelenleg üres!

Esküvői vendég etikett

Nem csak az Ifjú Párnak, hanem a vendégeknek is illik néhány szabályt betartani az esküvőn.

Ahhoz, hogy elkerüld a számodra és az ifjú pár számára is kellemetlen pillanatokat, összegyűjtöttük nektek a legfontosabb alapszabályokat!
 


•    Ne késs! Ha a meghívó szerint a ceremónia délután négy órakor kezdődik, érkezz háromnegyed négyre, hogy időben elfoglald a helyed.
Ha késünk, inkább be se menjünk, várjuk meg a végét kint. Nincs kellemetlenebb, mint a szertartás közben megérkezni, ezáltal elvéve a figyelmet a párról, életük legfontosabb pillanatairól.

•    Illik csöndben végig hallgatni a szertartást, és ami fontos, kapcsoljuk ki a mobilt. Gondolj bele, számodra lehet, hogy ez „csak egy esküvő”, de ez az ifjú párnak az élete egyik legfontosabb napja, és ne a Te mobilod „zendítsen” bele mondjuk a boldogító „igen” - be.

•    Tartózkodj a ceremónia közben való fotózástól, hagyd, hogy a felkért profi fotós tegye a dolgát! Nem keveset fizetnek érte, ráadásul te sem szeretnéd, ha a megismételhetetlen pillanatok az ilyen bakik miatt vesznének kárba.

•    Előre kérdezd meg az Ifjú Párt, mikor illik átadni az ajándékaitokat. Vannak, akik kifejezetten az érkezésetekkor szakítanak rá időt, van aki a menyasszonytánckor kéri borítékba tenni, így felkészülhetsz és nem okozol fennakadást sem.
Ezáltal az ifjú pár nem azzal fogja tölteni a napját, hogy a folyamatosan érkező ajándékokat teszi biztonságos helyre.
A nagyobb tárgyi ajándékokat illik előző nap átadni, otthonukba szállítani, hogy azzal se kelljen foglalkozniuk a Nagy Napon.

•    Nem illik hófehérben megjelenni az esküvőn, mert a hófehér ruha a mennyasszony kiváltsága (a tiszta fekete ruha sem a legjobb ötlet, mert nem temetésen vagyunk). Nem illik nagyobb szoknyát vagy sokkal díszesebb ruhát viselni a mennyasszonynál, de az extra kihívó, mindent villantó ruhádat se most vedd fel. A farmer-póló viselet is kifejezetten kínos. Ugyanez igaz a feltűnő színű pirosra is. Arról nem is beszélve, hogy a piros és a vörös itthon még mindig a leggyakrabban előforduló menyecskeruha szín!

•    Reméljük, azt mondanunk sem kell, hogy esküvői meghívás visszautasítása egyenlő a sértéssel. Ha nincs ínyedre a dolog, akkor is tartsd meg magadnak!

•    Ha nem tudsz (vagy nem akarsz) részt venni az esküvőn, amint tudod, jelezd a pár felé!
Ha előtte lévő nap tudod meg, akkor is szólj! Ha nem szólsz és nem mész el, a párnak akkor is ki kell fizetnie a részed. Legalább ne okozz nekik emiatt plusz kiadást!

•    Ha nem tudsz részt venni az esküvőn, egy üdvözlőlapot vagy a párnak szánt ajándékot ettől függetlenül illik átadni!
Illetlenség nem viszonozni azt a gesztust, hogy életük legszebb napját a te társaságodban szerették volna ünnepelni. A meghívást illik viszonozni!

•    Ha a meghívódban nem szerepel, hogy „+1 fő” vagy a pár ezt feléd nem jelzi, ne vigyél magaddal senkit!
Gondolj csak bele, hogy minden plusz vendég emeli a pár költségeit, amik rendszerint amúgy is magasak. Meghívás nélkül magaddal vinni valakit, kifejezetten illetlenség.

•    A legtöbb ceremónia – az egyházi szertartás mindig – kötött szabályok szerint zajlik. Meghatározott részeknél kell felállnod és leülnöd. Ha nem vagy tisztában ezekkel, igazodj elegánsan a körülötted lévőkhöz.

•    Templomban nem illik a mély dekoltázst, vállat szabadon hagyni. Ilyen esetre jó, ha magaddal viszel egy csinos szatén, vagy organza vállkendőt, vagy a hűvösebb estére is gondolva egy kis kosztümfelsőt!

•    Illik gratulálni nemcsak az újdonsült házasoknak, hanem az örömszülőknek is, ha addig nem ismerted őket, illik be is mutatkozni nekik.

•    Ne igyál túl sok alkoholt!
Az esküvőn mindenki szeretné jól érezni magát és nem részeg vendégeket istápolni.

•    Köszönd meg az ifjú párnak, hogy részt vehetsz életük egyik legszebb eseményén!
Illik néhány szót váltani velük az est folyamán.
Rengeteg dologra kell figyelnie az Ifjú Párnak ezen a napon, ha nem tudnak mindenkihez odamenni egy-egy jó szóra, tedd meg ezt te helyettük! Hálásak lesznek, és ez egy igazán kedves gesztus! ;)

•    Menyasszonyt egyedül táncolni sose hagyj! Ha ilyet látsz, azonnal kérd fel!

•    Egy esküvő lebonyolítása, szokása térségenként, helységenként változó lehet. Ha olyan szokás van, amit nem ismersz, ne lepődj meg, próbálj alkalmazkodni, érezd jól magad! A lényeg, hogy ez az ő nagy napjuk, nekik kell, hogy megfeleljen!

•    Tiszteld az ifjú pár ízlését! Ha nem is tetszik az esküvői dekoráció, a ruha, a vőfély szövege, a zene, vagy bármilyen más részlet az esküvőben, azt nem illik kritizálni sem az ifjú párnak, sem a körülötted ülő vendégeknek. Ha ilyen dulifuli valaki, jobb ha otthon marad! :P

•    Ne szelfizz olyan szituációkban, ahol más személyek is szerepelhetnek a fotód hátterében! Ne oszd meg a közösségi oldalakon sem az ifjú párról készített, sem egyéb, személyes dolgokat is tartalmazó fotóidat. Nem csak illetlenség más beleegyezése nélkül fotót megjeleníteni a világhálón, hanem komoly személyiségi jogokat is sért! Ezzel jobb vigyázni!

•    Végül, de nem utolsó sorban a lényeg:
Az esküvőn a vendég van az ifjú párért és nem fordítva!

Ui: Ha Te jól érzed magad, esetleg magad is csinálod a jó hangulatot, az ifjú pár is felhőtlenül tud szórakozni!
Ez lehetne a legszebb ajándék Tőled, Tőletek.